Kuva: Ella Tommila/Suomen lasimuseo

Suomen lasimuseon toiminta

Suomen lasimuseon tehtävä valtakunnallisena vastuumuseona on esitellä lasin historiaa ja muotoilua. Museossa voi perehtyä lasin yli 4000 vuotta vanhaan historiaan ja suomalaisen lasinvalmistuksen 300-vuotiseen perinteeseen.


Näyttelyt

Historiallisen perusnäyttelyn lisäksi lasimuseo esittelee vaihtuvissa näyttelyissä kansainvälisiä ja kotimaisia käyttö- ja taidelasin, lasitaiteen ja muotoilun huippuja sekä myös harvinaisia historiallisia kokoelmia eri puolilta maailmaa. Ajankohtaisiin näyttelyihin tästä.

Suomen lasimuseo järjestää myös toimialaansa liittyviä kierto- ja vaihtonäyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla.


Tapahtumat

Museo sekä mm. Suomen Lasimuseon Ystävät ry järjestävät museolla erilaisia tapahtumia. Kesäisin museolla pidetään perinteisiä kesäkonsertteja.


Muu toiminta

Museossa toimii tutkijakirjasto ja -arkisto. Museomyymälän valikoimissa on lasialan julkaisuja sekä lasiesineitä koruista käyttöesineisiin. 


SLMY Logo musta.jpg

Suomen lasimuseon ystävät ry

Suomen lasimuseon ystävät ry (SLMY) on Suomen vanhimpia ja suurimpia museon ystäväyhdistyksiä ja sillä on jäseniä jo yli 800. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää Suomen lasimuseon ja lasikulttuurin tunnetuksi tekemistä sekä järjestää niihin liittyviä tilaisuuksia ja tukea tutkimustoimintaa.

 

Lisätietoja yhdistyksestä: www.slmy.fi


Suomen lasimuseon historia

Suomen lasimuseo perustettiin Riihimäelle vuonna 1961. Museokokoelman perustana oli Hämäläisen osakunnan opiskelijoiden keräämä 500 esineen peruskokoelma. Lasimuseo avattiin 1965. Museo toimi aluksi v. 1919 valmistuneessa, tilanomistaja Rudolf Gestrinin Alli-vaimolleen rakennuttamassa tanskalaista kartanotyyliä edustavassa Allinna-nimisessä rakennuksessa Riihimäen Harjukylän kaupunginosassa. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Oiva Kallio. Lasimuseo toimi Allinnassa vuoteen 1980.

Nykyiseen paikkaansa lasimuseo asettui vuonna 1980, jonne museonäyttelyt suunnitteli akateemikko Tapio Wirkkala. Museorakennus on rakennettu alun perin Paloheimo Oy:n turvejauhetehtaaksi vuonna 1914. Riihimäen lasi Oy muutti rakennuksen lasitehtaaksi v. 1921. Rakennuksessa on toiminut myös muovitehdas ja silkkipaino, sekä viimeksi Riihimäen lasin kristallihiomo. Nykyinen museokahvila on vanha lasitehtaan hevostalli. Museorakennuksessa on tällä hetkellä n. 1700 neliömetriä näyttelytilaa. Isompi vaihtuvien näyttelyiden sali oli aikaisemmin lasitehtaan puhaltimo.


Museon ympäristö

Suomen lasimuseo sijaitsee lähellä vanhaa Riihimäen lasitehdasta (1910-1990). Tehtaan toiminnan loputtua sen tiloihin on muuttanut uusia yrityksiä, mm. Osuuskunta Lasismi on asettunut kesällä 2010 toimintansa lopettaneen JL-Lasin tiloihin. Osuuskunta työllistää heinäkuusta 2010 lähtien kuusi nuorta, joista jokainen omistaa työpaikastaan yhtä suuren osan. Vanhan lasitehtaan tiloissa sijaitsee myös Lasistudio Mafka & Alakoski.

Vajaan kilometrin päässä museolta sijaitsee myös Hyttikortteli, lasitehtaan työväestölle 1900-luvun alussa rakennettu asuinalue. Idylliset puu- ja tiilirakennukset ovat nykyisin omistusasuntoja. Riihimäen kaupungin pyrkimyksenä on ollut luoda elävä eri alojen taiteilijoiden ja käsityöläisten kaupunginosa. Hyttikorttelista löytyy lasinpuhaltaja Pekka Paunilan Potti, yhdistetty lasihytti ja myymälä.

Aivan Suomen lasimuseon vieressä sijaitsee Suomen Metsästysmuseo. Muutaman kilometrin päästä, Riihimäen keskustasta ja sen tuntumasta löytyvät puolestaan Riihimäen kaupunginmuseo, Riihimäen Taidemuseo sekä Valtakunnallinen Työväentalomuseo.

Osuuskunta Lasismi - www.lasismi.fi
Lasistudio Mafka&Alakoski - www.mafka-alakoski.fi
Pekka Paunila Potti Lasistudio - potti-pekka-paunila.onverkossa.fi
Suomen Metsästysmuseo - www.metsastysmuseo.com
Riihimäen kaupunginmuseo - www.riihimaenkaupunginmuseo.fi
Riihimäen taidemuseo - riihimaentaidemuseo.fi
Valtakunnallinen Työväentalomuseo - www.tyovaentalomuseo.fi


Näyttelytilat

II kerros, parvi

II kerros, suuri sali

III kerros


vuosikertomukset

2022

 

2021

2020

2020

2019

2019


2018

2018

2017

2017

2016

2016