UKK

Mikä rakennus on ollut aikaisemmin?

Museorakennus on rakennettu alun perin Paloheimo Oy:n turvejauhetehtaaksi vuonna 1914. Riihimäen lasi Oy muutti rakennuksen lasitehtaaksi v. 1921. Rakennuksessa on toiminut myös muovitehdas ja silkkipaino, sekä viimeksi Riihimäen lasin kristallihiomo. Lasimuseo on sijainnut rakennuksessa vuodesta 1981.

Miksi potussa on rengas?

Potussa eli lasiupokkaassa oleva sula lasimassa ei aina ole täysin tasa-aineista, vaan siinä on usein rampiksi kutsuttuja virheitä. Lasin pinnalla kelluva rengas, rinki, helpottaa hyvälaatuisen lasin saamista. Puhaltaja ottaa lasin ringin sisältä, jolloin lasin pinnalla mahdollisesti oleva ramppi ei pääse liikkumaan aloituskohtaan ja pilaa esinettä.

Ringillä on myös merkitystä lasin sulatuksessa. Rinki on potin pohjalla sulatuksen alkuvaiheissa. Kun se nousee pintaan, on lasin raaka-aineseos, mänki, sulanut lasimassaksi.
 

Mitä eroa on kristallilla ja tavallisella lasilla?

Lasien ero on raaka-aineissa. "Tavallinen" lasi on soodalasia, sen pääraaka-aineita ovat kvartsi, sooda ja kalkki. Kristallilasin raaka-aineita ovat kvartsi, potaska ja lyijyoksidi.

Raaka-aineet vaikuttavat lasien ominaisuuksiin. Kristalli on soodalasia painavampaa, pehmeämpää ja se taittaa valoa voimakkaammin. Ominaisuuksiensa vuoksi se sopii hyvin lasin kaiverrukseen ja hiontaan. Soodalasi on kovempaa ja kestävämpää ja soveltuu hyvin eri tuotantomenetelmiin. Se on myös kristallia edullisempaa eikä sen valmistukseen liity niin suuria terveys- ja ympäristöhaittoja kuin lyijypitoisella kristallilla.

 

Mitä on myrkkylasi?

Myrkkylasiksi kutsutaan erityisesti 1900-luvun alkupuolella suosittua metallihohtoiseksi käsiteltyä lasia. Pinta saadaan aikaan altistamalla kuuma lasiesine valmistusvaiheessa metallioksideille. Metallioksidihöyry on myrkyllistä ja siksi lysterilasia sanotaan myrkkylasiksi. Metallinhohto voidaan saada aikaan myös maalaamalla. On myös lasimassoja, joiden ominaisuuksiin kuuluu pintaan oksidoituva metalli.

 

Himmentyneiden lasimaljakoiden puhdistus

Lasiesineitä pestessä on syytä välttää suuria lämmön vaihteluita. Kristallia tai maalattuja lasiesineitä (tai muutakaan vanhaa lasia) ei pidä koskaan pestä tiskikoneessa. Maljakkoihin pitäisi vaihtaa vesi tarpeeksi usein ja pestä maljakko aina veden vaihdon yhteydessä. Mikäli vesi on jo jättänyt jälkiä maljakon sisälle, on näitä jälkiä käytännössä mahdotonta saada pois. Tavallinen lika lähtee pesemällä.

 

Voiko rikki mennyttä lasia korjata?

Haljennutta lasia ei voi korjata. On kuitenkin saatavissa kirkkaaksi kuivuvia lasiliimoja, joilla esine voidaan liimata kokoon. Reunavikoja voi korjata hiomalla, mutta näin esineen mittasuhteet muuttuvat. Taide-esineiden arvo saattaa kärsiä enemmän hiomisesta kuin pienestä säröstä.

Saako Riihimäen lasia ostettua enää mistään?

Riihimäen lasitehdas on lopettanut toimintansa vuonna 1990. Viimeisinä vuosina tehtaalla valmistettiin talous- ja pakkauslasia, taidelasin valmistus lopetettiin jo vuonna 1976.
Uutta Riihimäen lasitehtaan tuotantoa ei siis ole saatavilla. Riihimäellä valmistettuja lasiesineitä voi kuitenkin löytää mm. kirpputoreilta ja antiikkiliikkeistä.