Suomen Lasimuseo

Marianne Aav, Eeva Viljanen:
Suomalaisen lasin juhlaa, Iittala 125
Designmuseo, Helsinki 2006
24x28,3cm, 270 sivua/pages
ISBN 952-9878-46
LOPPUUNMYYTY/SOLD OUT

Julkaisussa esitellään Iittalan lasitehtaan sekä taide- että käyttölasia lähinnä vuosilta 1946-2006. Tehtaan vaiheista selviävät myös suomalaisen lasiteollisuuden tavoitteet ja parhaat saavutukset. Ulkomaalaiset lasintekijät toivat maahan taitoa ja jättivät perinnöksi osaamisen, jolla on ollut ratkaiseva merkitys Iittalan korkealaatuisen lasituotannon syntymiselle; muotoilijalähtöisen tuotantolinjauksen tekeminen oikeaan aikaan avasi suomalaiselle muotoilulle, erityisesti lasille pääsyn kaikille foorumeille sekä koti- että ulkomailla. Renesanssiaan elävä Savoy-maljakko on osoittautunut lyömättömäksi suosikiksi, suomalaista makua puhuttelevia esimerkkejä ovat jatkuvasti Wirkkalan Tapio-, Franckin Kartio- ja Aino Aallon lasit vaakaraitoineen. Näitä ja monia muita hyvän muotoilun esimerkkejä on valittu juhlistamaan Iittalan lasitehtaan 125-vuotista muotoilutuotantoa. Esinekuvastoon sisältyy n. 400 ja artikkelien kuvitukseen n. 200 esinettä.

"Enemmän kuin pelkkiä käyttöesineitä. Lasiin liittyy vahvaa kansallistunnetta, kauneutta ja mystisyyttäkin." Iittalan lasitehtaalla ja hienoimmalla suomalaisella lasilla on yhteinen tarina. Alvar ja Aino Aalto, Tapio Wirkkala ja Timo Sarpaneva - suomalaisen muotoilun ikonit - ovat aikoinaan synnyttäneet kiinnostuksen pohjoista ulottuvuutta kohtaan. Noiden muotoilun jättiläisten ja monien muiden Iittalan suunnittelijoiden jalanjälkiä ovat seuranneet toimittaja Markku Tasala Kalvolassa, paikalla, jossa lasin tekijät kertovat tarinoitaan sekä Victoria ja Albert museon skandinaavisen lasin ja keramiikan tuntija Jennifer Opie Lontoossa. Taiteilija, filosofian tohtori  Kimmo Sarje on tutkinut Aalto-maljakon elinvoimaa installaatioidensa kautta ja museonjohtaja Marianne Aav on arvioinut suunnittelijoiden merkitystä lasitehtaalle. Filosofian tohtori Kaisa Koivisto Suomen lasimuseosta kirjoittaa 125-vuotisesta sarjatuotannosta, kaikille tutuista arkiesineistä ja Päivi Jantunen, Iittalan lasitehtaan entinen tiedotuspäällikkö, selvittää yrityksen tuoreimpia vaiheita, uutta monialaista Iittala Groupia, jonka tuotevalikoimassa on paitsi lasia myös keramiikkaa ja metallia.

Sisältö:

• Marianne Aav: Lukijalle
  • Markku Tasala: Iittalan lasitehdas
  • Kimmo Sarje: Iittala Lontoon näkökulmasta
  • Marianne Aav: Taiteen ja teollisuuden liitto Iittalasta Milanoon ja maailmalle
  • Kaisa Koivisto: 125 vuotta kirkasta lasia
  • Päivi Jantunen: Iittala - nimi paljon haltijaksi, Iittala ottaa uuden muodon