Suomen Lasimuseo

21 x 25,5 cm, 174 sivua
ISBN 978-952-9878-69-7
48,00€

Oiva Toikka on omintakeinen ja ennakkoluuloton kokeilija, suomalaisen lasin kapinallinen taitaja. Hänen ehtymättömän mielikuvituksensa visuaalinen maailma sykkii taiturimaisissa teoksissa. Niiden luonnetta korostavat leikkimieliset nimet. Kelvoton kappale muuttuu kelvolliseksi uudessa teoksessa, mitään hän ei hävitä, vaan hän poimii "virheidensä" arkistosta tarpeellisia elementtejä taiteensa alati uusiutuvaan kirjoon - oivalluksiin yli 50 vuoden ajalta.

Yleisön tuntemien lintujen, kuutioiden, Flora- ja Fauna-astioiden taustalla on yltiöpäistä kokeilua, uniikkeja taideteoksia ja tunnustuksia mestarillisesta lasin tekemisen taidosta. Toikka on leppoisa karjalainen, joka ei kunnioita taiteen lakeja tai ns. hyvää makua, vaan antaa aineen ja aiheen viedä mukanaan. Hänen teoksensa ovat pienoisnäyttämöitä, jotka muistuttavat hänen työstään lavastajana. Ne paljastavat hänestä herkuttelevan ja uteliaan maailmanmatkaajan ja tietäjän.

• Lukijalle
  • Ekspressiivistä keramiikkaa
  • Jennifer Hawkins Opie: Uniikit taideteokset
  • uniikkiteokset
  • Lisbeth Landefort: Ei voi olla kuin yksi Oiva!
  • Kaisa Koivisto: Lasin sarjatuotanto
  • Kronologinen luettelo sarjatuotannosta 1958-2008