Suomen Lasimuseo

LOPPUUNMYYTY/SOLD OUT

Näyttely Suomen lasimuseossa 24.4. - 13.9.2009
Exhibition at the Finnish Glass Museum 24 April - 13 September 2009

Perustan Suomen lasitaiteen 1950-luvun maailmanmaineelle loi lasitaiteilija Gunnel Nyman klassikoiksi nousseilla teoksillaan ennen ja jälkeen toisen maailmansodan. Taideteollisuutemme merkittävin opettaja, Arttu Brummer, ohjasi lahjakkaan 23 vuotta täyttäneen huonekalupiirtäjäksi valmistuneen oppilaansa Riihimäen lasitehtaalle, jossa suunnitteluyhteistyö käynnistyi jo 1932. Pohjoismaiset vaikutteet jalostuivat hänen teoksissaan ilmiöiksi, jotka puhuttelevat vieläkin ainutlaatuisuudellaan suomalaisen lasin erikoistuntijoita, kotimaisia ja kansainvälisiä keräilijöitä sekä museoita.

Näyttelyyn on saatu esille lukuisia lasiesineitä eri kokoelmista ja keräilijöiltä, joille Suomen lasimuseo on suuresti kiitollinen.

With her works of the pre and post-war years that became classics, Gunnel Nyman laid the basis for the world fame of Finnish glass art in the 1950s. Arttu Brummer, the most significant teacher and mentor of applied art and design in Finland, guided this gifted student of his who had turned 23 and graduated in furniture design, to the Riihimäki glassworks. Gunnel Nyman's cooperation with Riihimäki already began in 1932. Nordic influences were refined in her works to become phenomena that still appeal with their uniqueness to experts in Finnish glass, and to Finnish and international collectors and museums.

Numerous objects are on loan from collections and private collectors.

Sisällys / Contents:

• Heikki Matiskainen: Preface / Esipuhe
  • Gunnel Nyman: Glass / Lasi
  • Birgitta mathiensen: Material and the Immaterial / Aine ja aineettomuus
  • Pia Maria Montonen: Gunnel Nyman - A Poet in Glass / Gunnel Nyman - Lasin runoilija
  • Kaisa Koivisto: Gunnel Nyman and Finnish Glass / Gunnel Nyman ja suomalainen lasi
  • Kaisa Koivisto: Gunnel Nyman as a Lamp Designer / Gunnel Nyman valaisinmuotoilijana
  • Marianne Aav: Gunnel Gustafsson-Nyman as a Versatile Figure in Design / Gunnel Gustafsson-Nyman muotoilun monitaiturina
  • Hannele Viilomaa: Glass Designed by Gunnel Nyman / Gunnel Nymanin suunnittelemaa lasia
  • Gunnel Nyman, Curriculum vitae
  • Photographs / Valokuvat